Калина – детето на цветовете

Калина – детето на цветовете

Всяка година представяме новите стипендианти по проект “TechARTnology” – стипендиантска програма, разработена съвместно Luxoft, фондация Be Creative Foundation и Fusion Academy, която дава възможност на деца с потенциали и мотивация да се потопят в света на дигиталното изкуство.

Искаме да ви запознаем с тях отблизо, през нашите очи, защото освен таланта, който носят, всеки е специален и като човек. В програмата се работи не само за развитие на креативността и творчеството, но и за развитие на децата като личности. Представяме ви следващия стипендиант – Калина.

„Аз обичам всички цветове“, казва тя и сякаш виждаш слънцето да грее в класната стая. Но не е само любовта към цветовете. Тя обича всичко наоколо и винаги приема всяко следващо предизвикателство с усмивка. Прекрасно е да видиш чистотата на такова дете, което напълно откровено общува, напълно сърцато обгрижва другите деца, напълно приема различията, НАПЪЛНО ОБИЧА!

За нас е важно да съхраним това у нея, да я насърчаваме да дава пример на другите с поведението си. Тя уважава дадения шанс, но в много ситуации е готова да излезне от собственото си вглъбяване като творец, прекъсва увлекателното рисуване и веднага отива да помогне на друго дете. Тя е възпитана в семейни ценности на сплотеност и това личи във всяко занимание. Винаги се интересува от другите и деликатно подхожда към тях. Ако можем да направим една приказна съпоставка – Калина е като една фея, която бди над другарите си.

Експлозия от цветове и всичко най-красиво

Калина пресъздава приказни светове и мечтае за позитивно бъдеще, в което всичко е цветно. Ако можем да опишем с няколко думи този свят, бихме казали, че в него възрастните са запазили „детското в себе си“. Защо не?! Всички вие, които общувате с деца, имате собствени или сте като нас – учители, знаете колко необятен е светът, когато запазим въображението си. Кали е вдъхновение и за нас, когато я гледаме колко много се вълнува от изкуството, как преоткрива нови впечатляващи за нея възможности на технологиите.

Интервю с Калина

Какво е за теб семейството?

За мен е нещо важно. Без това не може да се живее, ако го загубя просто… изобщо няма да има смисъл живота. Аз, например, искам да имам две момичета близначки и едно момче.

Защо толкова много обичаш хората? Как така винаги си готова да помогнеш на другите?

Понеже не може да се живее без някого, с когото да си говориш. Хората са тук, за да си помагат. Бог е създал двама човека именно затова – те са двама, за да създадат дете…. И така, трябва да има хора на планетата, а те да създават други и други. Ние трябва да сме заедно.

Какво е за теб изкуството?

Нещо приятно, занимание, успокояващо. Освен това е много красиво и някак… когато видя нещо много цветно на рисунка и… ми става толкова приятно. ВСЕ ЕДНО ВЪЛШЕБСТВО!

Каква искаш да станеш като пораснеш голяма?

Архитект. Понеже баба ми е архитект и винаги ми е много интересно да я гледам какво прави. Тя понякога не ми дава да гледам, но аз толкова искам да ги гледам всичките тези чертежи, писаници, числа, черти… ще паднеш направо. Вече повече ми дава да гледам тези неща.

„Аз мечтая за куче. Искам шицо и да се казва Киара.
АЗ ще стана архитект.“

 

Мила Кали, бъди все така усмихната и с широко отворени очи за света около теб!

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.